Citrusmarmelade med mandler

Denne marmelade er en klassiker i mit køleskab, og jeg har lavet den i mange år. Jeg er vild med kombinationen af den friske, bitre og alligevel lidt søde og smagfulde marmelade og de knasende mandelsplitter heri. Jeg har justeret på min oprindelige opskrift, så den er blevet mindre sukkerfyldt, men det er klart, at når der både er appelsin og citron i marmeladen, så har den brug for noget sødning for ikke at blive for syrlig. Synes man, min variant er for bitter, tilføjer man selvfølgelig bare mere sukker. Man kan sagtens lave denne marmelade med sukkererstatning, smagen bliver dog i så fald lidt mindre “fyldig”, end når der bruges sukker, er min erfaring.

Denne opskrift har været et stykke tid undervejs, fordi jeg har afprøvet forskellige sukkermængder samt forskellige tyknings-/geleringsmetoder i marmeladen. Jeg er kommet frem til, at jeg synes, agar agar virker klart bedst. Agar Agar er lavet af alger (men det kan man ikke smage i marmeladen, for så havde jeg ikke brugt det!) og er en vegetabilsk erstatning for gelatine (som er animalsk). Agar agar kan bruges i fx marmelade og desserter. Agar agar er nemt at arbejde med, dog ses pulverets virkning ikke før, marmeladen er helt kold, så frygt ej når marmeladen i varm tilstand overhovedet ikke er tyknet. Det kommer!

Agar agar kan købes fx hos Matas, i helsekostforretninger og på nettet, og det er meget drøjt i brug, da man kun skal bruge en smule for at opnå effekt.

Mmm, jeg elsker bare denne marmelade med dens mandelcrunch på et godt stykke brød. Og den smager også virkelig godt ovenpå grød, fx min yndlingsgrød.

 

Citrusmarmelade med mandler
 
Mængde: 1 glas/ca. 250
Ingredienser
  • 2 ubehandlede appelsiner
  • ½ ubehandlet citron
  • 1½ dl vand
  • 60 g sukker + ¼ tsk agar agar* pulver ELLER 70 g syltesukker (personligt foretrækker jeg sukker + agar agar varianten) (ELLER man kan blot bruge 200 g sukker og ingen tykningsmiddel, da sukkeret vil gøre marmeladen fint sammenhængende - marmeladen koges da ca. 50 minutter)
  • 20 g mandelsplitter
Fremgangsmåde
  1. Skrællen fra den ene appelsin samt fra den halve citron skal bruges i marmeladen: Skær skrællen af med en skarp kniv - få mindst muligt med af den hvide hinde under skrællen. Appelsin- og citronskrællen skæres i helt tynde strimler af ønsket længde (man kan naturligvis også blot rive skrællen på et groft rivejern, men det giver ikke samme tekstur i marmeladen).
  2. Den hvide hinde skæres væk fra både appelsin og citron, og den resterende appelsin befries for skræl og hinde (skrællen herfra skal ikke bruges).
  3. Citron"kødet" skæres helt fint.
  4. Appelsin"kødet" skæres i stykker af ønsket form og størrelse ~ jeg fileterer appelsinerne og skærer dem i tynde, halve både til denne marmelade, men man kan sagtens bare skære appelsinerne i almindelige stykker af ønsket størrelse.
  5. Skræl og "kød" fra appelsinerne og den halve citron kommes i en lille gryde sammen med vandet og koges under låg i ½ time ~ marmeladen skal ikke bulderkoge, men den skal mere end simre.
  6. Tilsæt sukker eller syltesukker og kog videre i 15 minutter.
  7. Smag evt. til med sukker.
  8. Tilsæt agar agar (hvis ikke syltesukker anvendes) og mandelsplitter og kog marmeladen igennem 5 minutter.
  9. Marmeladen køler lidt af i gryden og hældes herefter på et skoldet glas, som lukkes med låg.
  10. Marmeladen opbevares i køleskabet, hvor den kan holde ret længe.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Agar Agar er lavet af alger og er en vegetabilsk erstatning for gelatine (som er animalsk). Agar agar og kan bruges i fx sovser, marmelade og desserter.
Dosering er ca. 1 tsk agar agar til ½ liter suppe/sauce/marmelade.
Agar agar kan købes fx hos Matas, i helsekostforretninger og på nettet, og det er meget drøjt i brug, da man kun skal bruge en smule for at opnå effekt.

**Agar agars virkning ses, når marmeladen er helt kold, så frygt ej når marmeladen i varm tilstand overhovedet ikke er tyknet. Det kommer!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *