Grove fuldkornsboller med æble, kardemomme & valnødder

Jeg elsker brød. ELSKER det, simpelthen. Alt muligt slags brød og helst af den mørke fuldkorns-slags med skøn skorpe. Jeg bager mindst en gang om ugen og gerne til morgenmaden i weekenden. Og denne søndag er ingen undtagelse. I går aftes gjorde jeg dejen klar og satte den til hævning i køleskabet, så der kunne bages boller her til morgen. Det er verdens nemmeste proces, og bollerne kan varieres i det uendelige. Denne gang havde jeg lyst til noget med kardemomme, og dertil passer æble og valnødder bare rigtig godt. Bollerne har den lækreste, brune farve, krummen er let og saftig, smagen er skøn, og der er godt crunch fra valnødderne.

Dette er ubetinget bloggens groveste boller, og jeg er vild med dem. Børnene ved mit bord er… ikke helt samme sted som mig.

Dejen virker lidt fast for en koldhævet dej, men det er meningen, for så får man fine, runde boller.

Tip: Har man ikke surdej, kan man erstatte surdejen med 1/2 ekstra dl vand eller yoghurt naturel samt 25 g gær i stedet for 15 g.

 

Grove fuldkornsboller med æble, kardemomme & valnødder
 
Mængde: 16 stk
Ingredienser
  • 5 dl koldt vand
  • 15 g gær
  • 1 dl surdej*
  • 1 æble, groftrevet og med skræl
  • 200 g havregryn (gerne grovvalsede, men finvalsede fungerer lige så godt)
  • 300 g fuldkornsspeltmel
  • 150 g hvedemel
  • 80 g grofthakkede valnødder
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk honning/sukker
  • 1 spsk kardemomme
Fremgangsmåde
  1. Rør gæren ud i lidt af vandet. Når gæren er opløst, tilsættes resten af vandet samt surdejen og det hele røres sammen.
  2. Resten af ingredienserne tilsættes, og det hele røres grundigt sammen med enten håndmixer eller røremaskine.
  3. Skålen tildækkes og stilles i køleskab natten over/ca. 8 timer.
  4. //
  5. Beklæd en bageplade med bagepapir.
  6. Tag med let fugtige hænder dejen fra skålen, form hver bolle rund (dejen er klistret, men fugten på hænderne modvirker klistring), og læg bollerne på bagepladen.
  7. Drys bollerne med lidt mel.
  8. Tænd ovnen på 200 grader varmluft og sæt bollerne ind i den kolde ovn (herved udnyttes opvarmningen af ovnen).
  9. Bollerne bager ca. 20 minutter. Bruger du stegetermometer, er bollerne færdige, når temperaturen er 98 grader.
  10. Afkøles på bagerist.
  11. Bollerne smager også dejligt efter en tur på brødrister eller ristet sprøde i ovn.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Har man ikke surdej, kan man erstatte surdejen med ½ ekstra dl vand eller yoghurt naturel samt 25 g gær i stedet for 15 g.

Bollerne smager også dejligt efter en tur på brødrister eller ristet sprøde i ovn.

 

 

2 thoughts on “Grove fuldkornsboller med æble, kardemomme & valnødder

  1. De lyder super lækre kan man mon udskifte finvalsede havregryn med grovvalsede? Vh Simone

    1. Hej Simone.
      Hvor dejligt, du læser med!
      Ork ja, du kan sagtens udskifte med grovvalsede, det bliver lige så lækkert.
      Mmm, nu fik jeg selv helt lyst til at bage disse boller!
      Kærlig hilsen Pernille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *