Grød-brød med surdej, fuldkorn & frø

Jeg smagte for nyligt nogle helt vildt lækre boller på en café, som jeg simpelthen var nødt til at forsøge at genskabe hjemme. Det er i dén grad lykkes mig. Resultatet er tilnærmelsesvist det samme, dog har jeg lavet bollerne i en fuldkornsversion. Og det er de ikke blevet ringere af, skulle jeg hilse at sige!

Koldhævede fuldkornsboller lavet på havregrød og surdej og med flotte lufthuller samt masser af kerner og frø ~ det er en vinder her hos mig!

 

Grød-brød med surdej, fuldkorn & frø
 
Mængde: 14 stk
Ingredienser
  • 5 gær
  • 4 dl koldt vand
  • 1½ dl surdej
  • 1½ dl kold havregrød (3/4 dl havregryn + 1¾ dl vand koges 1 minut i mikroovn)
  • 300 g. fint fuldkornsmel, jeg bruger oftest hvid hvede mel og ellers fuldkornsspeltmel
  • 300 g. almindelig hvedemel
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk akaciehonning eller lignende
  • ½ dl hørfrø
  • Til top og bund: Hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner og hvedemel
Fremgangsmåde
  1. Opløs gæren i lidt af vandet. Tilsæt herefter resten af vandet.
  2. Tilsæt surdej og bland grundigt.
  3. Tilsæt den kolde havregrød og bland grundigt.
  4. Resten af ingredienserne tilsættes, og det hele røres sammen 15 minutter, meget gerne på røremaskinen på god hastighed. Ellers bruges håndmixer med dejkroge.
  5. Smør en skål med lidt olie (det gør det nemmere at få dejen forsigtigt ud af skålen, når den har hævet natten over) og kom dejen heri.
  6. Skålen tildækkes og stilles i køleskab natten over/ca. 8 timer.
Næste morgen
  1. Tag dejen ud af køleskab 1-2 timer før bagning og lad den "vågne" i stuetemperatur. Dette giver en blød og elastisk dej samt flotte lufthuller. Dejen kan også sagtens tages direkte fra køleskabet og bages, dette giver dog lidt mere faste boller, men stadig lækre og sprødt krakelerede i toppen.
  2. Tænd ovnen på 220 grader varmluft.
  3. Sæt to bageplader i ovnen samt en bradepande eller lignende i bunden af ovnen (den skal der være vand i under bagningen).
  4. Læg på køkkenbordet to stykker bagepapir der passer til bagepladernes størrelse.
  5. Kom godt med hørfrø, solsikkekerner og sesamfrø på de to stykker bagepapir.
  6. Kom lidt mel på bordet og hæld forsigtigt dejen ud herpå.
  7. Skær nu forsigtigt 14 boller ud af dejen og fordel disse på de to stykker bagepapir.
  8. Drys bollerne med lidt mel og rundhåndet med hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.
  9. Tag så forsigtigt som muligt bagepapiret med boller over på de nu varme bageplader og sæt pladerne i ovnen.
  10. Kom et stort glas vand i bradepanden og luk ovnlågen.
  11. Bag bollerne i 10 minutter.
  12. Byt om på pladerne og tag bradepanden med vand ud af ovnen.
  13. Bag videre 10 minutter.
  14. Er bollerne ikke helt færdigbagte, samles de på én plade og vendes med bunden i vejret.
  15. Bag færdig, det tager ca. 5 minutter.
  16. Bollerne er let gyldne til gyldne, når de er færdige.
  17. Afkøles på bagerist.
  18. Bollerne smager også dejligt efter en tur på brødrister, og de kan også sagtens fryses.
Rigtig god fornøjelse.

2 thoughts on “Grød-brød med surdej, fuldkorn & frø

  1. Hej, kan dejen hæve længere end 8 timer. Det kan være svært at få passet ind. Jeg tænker på ca 12 – 14 timer. Det lyder som nogle meget lækre boller.

    1. Hej Helle.
      Tusind tak fordi du læser med og for dit spørgsmål.
      Ja, dejen kan sagtens hæve længere tid end de 8 timer. Deje, der koldhæver, kan faktisk stå ret længe i hvile-/hæve”tilstand”, i hvert fald op til et døgn. Måske skal den så bare vågne i lidt længere tid, når den er sådan ekstra gennemkold.
      God bage-fornøjelse, jeg håber rigtig meget, du kan lide bollerne.
      Kærlig hilsen Pernille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *