Grydebrød

Grydebrød. Brød bagt i gryde. Lad mig sige det sådan her: OH.MY.GOODNESS! Simpelthen det bedste brød, jeg kan bage! Bagt med surdej og naturligvis fuldkorn, superlækker sprød og sej skorpe samt blød, elastisk krumme med fine lufthuller. Hemmeligheden ligger i dels at bage brødet i en støbejernsgryde (den jeg bruger er 3 l, købt i Ikea og hedder Senior), meget grundigt æltning samt en nem foldning af dejen, inden den kommes i gryden og bages.

Brødet kan naturligvis bages uden surdej, i så fald tilsættes blot en ekstra dl vand samt 10-15 ekstra g gær.

Dette er min grundopskrift på grydebrød, og herfra er det bare at eksperimentere med meltyper, nødder og kerner.

 

Grydebrød
 
Mængde: 1 brød
Ingredienser
  • 5 g gær
  • 4 dl vand
  • 1 dl surdej
  • 225 g fint fuldkornsmel (hvid hvede eller fuldkornsspeltmel)
  • 225 g hvede mel (alm. hvedemel eller tipo 00)
  • 1 god spsk knust havsalt
  • 1 tsk akaciehonning/sukker
Fremgangsmåde
Om aftenen
  1. Udrør gæren i lidt af vandet. Når gæren er udrørt, tilsættes det resterende vand samt surdej, og der røres grundigt.
  2. Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og rør dejen meget grundigt sammen (i røremaskine røres 15 minutter på høj hastighed. Dejen skal slippe skålens kanter, når den er færdig).
  3. Tildæk skålen med staniol eller husholdningsfilm og stil dejen i køleskab til hævning natten over/ca. 8 timer.
Dagen efter
  1. Tænd ovnen på 275 grader varmluft og sæt gryden med låg på ind i ovnen på en bagerist på midterste ribbe. Ovn og gryde skal opvarme i 40 minutter. Det tager tid for gryden at blive helt gennemvarm (og det er vigtigt, at den er det!), derfor den lange opvarmningstid.
  2. Kom rigeligt hvedemel på bordet og skrab med en fugtet dejskraber dejen ud på det meldækkede bord.
  3. Dejen hviler her i de 40 minutter, ovnen skal opvarme.
  4. Herefter tages gryden ud af ovnen og låget tages af.
  5. Skru ovnen ned på 250 grader varmluft.
  6. Dejen skal nu foldes, inden den lægges i gryden og bages:
  7. Med let fugtede hænder foldes hver side (4 sider, ligesom en firkant) ind over midten af dejen. Fugt hænderne let inden hver foldning (vandet modvirker klistring). Dejen foldes, så den er en firkant (sådan cirka).
  8. Fugt hænderne let igen og saml forsigtigt dejen op og læg den lidt kvikt i gryden med samlingen OPAD.
  9. Læg låg på gryden.
  10. Gryden med dejen sættes ind i ovnen på bageristen på midterste ribbe og bager ca. 45-50 minutter. (Bruges stegetermometer er brødet færdig ved 96-98 grader).
  11. Afkøl brødet delvist inden servering.
Rigtig godt fornøjelse.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *