Idas græskarrisotto

Jeg kan ikke lide græskar. Som i slet ikke. Jeg synes, de er både ret fede og ret søde i smagen. Det samme med søde kartofler. Jaja, jeg ved godt, det nærmest er en dødssynd, at sige sådan, både som madelsker og som vegetar. Men sådan har jeg det nu engang.

Eller.

Det havde jeg. Åbenbart. For en dag kom ældstebarnet hjem fra skole og ville gerne lave en græskarrisotto til os til aftensmad, som hun havde lært at lave i madkundskab (da jeg gik i folkeren hed det bare madlavning, men timernes repertoire har tydeligvis foldet sig ud, siden jeg gik i skole). Jeg var i tankerne lidt loren ved det, fordi græskar, ik. Men selvfølgelig skulle hun da lave græskarrisotto til os, når hun gerne ville. Og jeg blev virkelig overrasket, for det smagte simpelthen så godt. Og når man har noget godt, skal man jo som bekendt dele, så her er opskriften på Idas skønne græskarisotto.

Og PS. Jeg kan også lide søde kartofler nu. Det er højst mystificerende.

 

Idas græskarrisotto
 
Mængde: 2 personer
Ingredienser
  • ¼ hokkaidogræskar (eller samme mængde butternutsquash*)
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Neutral olie
  • 2 dl risottoris (160 gram), enten alm. risottoris eller fuldkornsrisottoris
  • 6 dl vand
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • ½ tsk havsalt
  • Lidt groft sort peber
  • 15 g revet parmesan
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 220 grader almindelig ovn. Lad den varme helt op.
  2. Mens ovnen opvarmer skæres græskarret midt over, og den ene halvdel befries for kerner og tråde. Skær denne halvdel over på midten, og læg det kvarte græskar på en bagepapirsbeklædt bageplade med skrællen nedad.
  3. Ordn løg og hvidløg og skær begge dele fint.
  4. Sæt græskarstykkerne i ovnen og bag dem 45 minutter.
  5. Kom lidt neutral olie i en dyb pande eller en gryde og lad olien varme op.
  6. Svits i olien og under omrøring løg og hvidløg et minuts tid.
  7. Tilsæt risene og svits under omrøring videre et minuts tid.
  8. Tilsæt vand og bouillonterning og bland det hele grundigt, mens retten koger op. Når retten koger, skrues varmen ned på simre-niveau, og retten koger 20 minutter under låg på denne måde. Omrør ind imellem. Risene skal, når de er færdige og klar til næste trin, være møre og have suget det meste af væsken, men ikke det hele.
  9. Når græskarstykkerne har været i ovnen 45 minutter, tages de ud, befries for skræl** og moses grundigt med en gaffel.
  10. Tilsæt græskarmos, revet parmesan, salt og peber til retten og vend grundigt rundt.
  11. Er retten til den lidt faste side, tilsættes lidt ekstra vand.
  12. Server straks med ekstra ost ved siden af til at drysse på efter lyst og ønske.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Butternutsquash er et græskar til trods for, at "navnet" indeholder ordet "squash".

**Man befrier nemmest græskarstykkerne for skrællen ved at skære skrællen af med en skarp kniv, mens man holder fast i det varme græskar med en gaffel.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *