Kransekage

Til nytår bager jeg altid selv kransekage. Og der skal være nok til både nytårsaften kl. 24 og til dagen derpå. Somme tider bager jeg kransekagetårn, somme tider stænger, somme tider mere petit fours-inspireret, ofte en blanding af det hele.

Denne kransekageopskrift er af den helt almindelige slags ~ det vil sige ingen reducering af noget som helst. Det er, hvad det er. Sukker und alles. Det er jo kun nytår én gang om året, ik’.

Denne opskrift stammer fra da vi blev gift, og jeg har brugt den lige siden. Ved vores bryllup blev kransekagerne bagt i hjerteform og massevis, og de faldt i vældig god jord hos såvel brudepar som gæster.

For at få den rette glasur ~ også kaldet knæk-glasur ~ laves denne af flormelis og æggehvide. Æggehviden gør glasuren til den slags, man kender fra bagerens kransekage, som både har et fint lille “knæk” og som holder faconen rigtig flot.

*OBS! Kransekagerne skal helst en tur i fryseren, inden de nydes. Dette giver en ekstra lækker konsistens på kagen. Kan man ikke nå at indfryse kransekagerne, kan de snildt spises og smager dejligt alligevel. Meeen den der tur i fryseren gør altså noget rigtig godt for kagerne.

 

Kransekage
 
Mængde: 15 kransekagestykker samt 12-14 petit fours
Ingredienser
  • 500 g marcipan
  • 125 g flormelis
  • ½-1 æggehvide
  • Evt. 100 g. smuttede, finthakkede mandler
Glasur
  • Flormelis
  • Pasteuriseret æggehvide
Fremgangsmåde
  1. Alle ingredienserne blandes grundigt sammen. Jeg plejer at ælte massen sammen med hænderne, så jeg ved ikke, hvordan resultatet ville blive, hvis man brugte røremaskine. Massen er meget klistret, men sådan skal den være.
  2. Når massen er grundigt æltet sammen, hviler den et kvarters tid på køkkenbordet.
  3. Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme.
  4. Herefter rulles pølser ud i tommelfingertykkelse, som skæres i ønsket længde. Hver enkelt stykke trykkes med pege- og tommelfinger til en spids, så kransekagen får sin karakteristiske trekantede form.
  5. Til petit fours trilles små/mindre kugler af ønsket størrelse, som trykkes let, og der placeres en hasselnød eller mandel midt i kagen, som trykkes let ned.
  6. Kransekagestykkerne/petit fours'ne sættes på en bagepapirsbeklædt bageplade og bages i ovnen cirka 10 minutter, til de er gyldne under bunden og har en anelse farve på toppen.
  7. Kransekagerne afkøles på bagepapir på en bagerist.
Når kransekagerne er helt afkølede sættes de i fryseren i minimum et døgn (de kan sagtens stå der længere)!*
  1. Når kransekagerne skal spises, tages de ud af fryseren og optøs til stuetemperatur.
  2. Glasuren røres, den må endelig ikke være for tynd, så den løber. Den skal være god og fast.
  3. Kransekagestykkerne dekoreres.
  4. Kan nydes både køleskabskolde eller ved stuetemperatur.
Rigtig god fornøjelse.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *