Maltrugbrød. Verdens bedste, simpelthen.

Jeg har allerede et par opskrifter på rugbrød her på bloggen, men jeg må tilstå, at dette er mit yndlingsrugbrød af dem alle. Måske mit yndlingsrugbrød af alle rugbrød i verden! Jamen så godt er det! Rugbrødet her er så fuldt af smag og duft, og det er fuldt af gode sager som fx masser af grove havregryn og kerner. Og så er der prikken over i’et: Mørkt maltmel. Ikke det almindelige maltmel, man kan være heldig at opdrive i et supermarked, nej, det rigtigt mørke maltmel, som man lige skal finde, hvilket man kan i helsekostbutikker eller på internettet. Jeg har købt mit HER (dette er ikke reklame, blot et tip!). Mørkt maltmel kan hverken smagsmæssigt, duftmæssigt eller udseendemæssigt erstattes af almindeligt, lyst maltmel, så vil man bage dette skønne, skønne rugbrød, må jeg virkelig anbefale, at man får fingre i noget af det gode, mørke maltmel.

Og man ved, rugbrødet i dén grad er godkendt, når min ellers ikke-rugbrøds-spisende yngstedatter siger “Det smager virkelig godt!”

 

Maltrugbrød
 
Mængde: 1 brød (i en 2 liters rugbrødsform)
Ingredienser
  • 6 dl vand, lillefingervarmt
  • 15 g gær
  • 145 g hvedemel
  • 260 g grovvalsede havregryn
  • 170 g groft rugmel
  • 55 g solsikkekerner
  • 45 g hørfrø
  • 25 g mørkt maltmel (det SKAL være det mørke!)
  • 1 stor spsk salt
  • Drys: Fx solsikkekerner el. lign.
Fremgangsmåde
  1. Opløs gæren grundigt i vandet.
  2. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen grundigt sammen, enten med grydeske eller i røremaskine.
  3. Beklæd en 2 liters rugbrødsform med bagepapir og hæld dejen heri.
  4. Med en fugtet dejskraber (den skal fugtes jævnligt undervejs) trykkes dejen meget grundigt ned i formen, ud i alle hjørner, til alle kanter og ned i formen. Dette gøres for at undgå lufthuller i dejen. Vandet på dejskraberen modvirker, at dejen klistrer.
  5. Bank formen med dejen hårdt mod bordet nogle gange, igen for bedst muligt at undgå lufthuller.
  6. Kom drys, fx solsikkekerner, på rugbrødet og tryk dette let ned i dejen.
  7. Stil rugbrødet til hævning i 45 minutter ved stuetemperatur.
  8. Når de 45 minutter er gået, tændes ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme, og ovnen varmes helt op.
  9. Formen med rugbrødsdejen i sættes på en bagerist og bages på ovnens nederste ribbe i ca. 60 minutter. Bruges stegetermometer, er rugbrødet færdigt ved 98 grader.
Rigtig god fornøjelse.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *