Risengrød ~ den mælkefri & den traditionelle

Risengrød er og bliver et hit herhjemme. Vi begynder i november og fortsætter lidt ind i februar, hvor vi spiser risengrød flere gange om måneden, somme tider så ofte som en gang om ugen. Risengrød er ikke det mest nærende i verden, men den slags skal der altså også være plads til ~ slut med forbudt, ik!

Selvom jeg er lakto-ovo vegetar (hvilket betyder, at der indgår både mælkeprodukter og et sjældent æg i min mad), så synes jeg, den traditionelle risengrød er liiidt mælketung. Dog skal opskriften med her, da jeg synes, den alligevel fortjener en plads på min blog, dels fordi den har fulgt mig altid, og dels fordi jeg stadig laver den ind i mellem.

Nu har jeg så testet og justeret på en mælkefri risengrødsvariant, som jeg er blevet rigtig tilfreds med. Den tager udgangspunkt i min traditionelle risengrød med mælk, og så har jeg skiftet mælken ud med plantebaserede produkter og justeret lidt på mængderne. Den ligner i smag og konsistens min traditionelle risengrød, så meget endda at ældstedatter ikke engang bemærkede, at jeg havde lavet noget om (og det siger ikke så lidt, hun er nemlig en sand mester i at genkende og spotte smagsnuancer i mad). I den mælkefri risengrødsudgave er der lidt plantefløde i, dette dels for at gøre risengrøden så fyldig og cremet som muligt i konsistens som den traditionelle risengrød, og dels for at gøre grøden hvid ~ plantemælk har nemlig en mere… lysebrun-ish farve. Og det fungerer rigtig godt.

Når jeg laver risengrød, koger jeg grøden kort, hvorefter jeg lader den hvile. Herved kræver grøden et minimum af indsats, og det koncept er altid godt, synes jeg.

Vær opmærksom på at jeg godt kan lide min grød til den bløde side. Er du til en mere fast grød, kan du udelade fx en deciliter af vandet eller mælken, eller du kan lade risengrøden hvile i længere tid end angivet i opskrifterne.*

Og nu til opskrifterne, som jeg har valgt at indsætte herunder i hver deres opskriftboks:

 

Risengrød ~ den mælkefri
 
Mængde: 2-3 personer
Ingredienser
  • 2 dl vand
  • 1 tsk salt
  • 200 g grødris
  • 8 dl plantemælk
  • 1 dl plantefløde, jeg bruger Alpro Soya Cuisine piskbar
Fremgangsmåde
  1. Vand og salt koges op i en gryde.
  2. Skru lidt ned for varmen og tilsæt grødris, som røres ud i vandet.
  3. Tilsæt plantemælken.
  4. Grøden koges (ikke kun simre og ikke bulderkoge men et sted derimellem) 8-10 minutter under konstant omrøring.
  5. Efter de 8-10 minutter tilsættes plantefløden, og grøden varmes kort igennem.
  6. Læg låg på gryden og pak den godt ind i et stort håndklæde eller i et tæppe.
  7. Grøden hviler 45 minutter.*
  8. Efter de 45 minutter røres grøden igennem. Tilsæt mere mælk, hvis dette ønskes.
  9. Server med kanelsukker og en smørklat.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Vær opmærksom på at jeg godt kan lide min grød til den bløde side. Er du til en mere fast grød, kan du udelade fx en deciliter af vandet eller mælken, eller du kan lade risengrøden hvile i længere tid end angivet i opskriften.

 
Risengrød ~ den traditionelle
 
Mængde: 2-3 personer
Ingredienser
  • 2½ dl vand
  • 1 tsk salt
  • 200 g grødris
  • 1 liter letmælk
Fremgangsmåde
  1. Vand og salt koges op i en gryde.
  2. Skru lidt ned for varmen og tilsæt grødris, som røres ud i vandet.
  3. Tilsæt mælken.
  4. Grøden koges (ikke kun simre og ikke bulderkoge men et sted derimellem) 8-10 minutter under konstant omrøring.
  5. Læg låg på gryden og pak den godt ind i et stort håndklæde eller i et tæppe.
  6. Grøden hviler 45 minutter.*
  7. Efter de 45 minutter røres grøden igennem. Tilsæt mere mælk, hvis dette ønskes.
  8. Server med kanelsukker og en smørklat.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Vær opmærksom på at jeg godt kan lide min grød til den bløde side. Er du til en mere fast grød, kan du udelade fx en deciliter af vandet eller mælken, eller du kan lade risengrøden hvile i længere tid end angivet i opskriften.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *