Sprøde & smagfulde pebernødder

Pebernødder er et must i julen hjemme hos os, og den bedste slags er selvfølgelg altid den hjemmebagte slags. I min variant har jeg sparet på sukker og smør, til gengæld har jeg ikke sparet på hverken krydderier eller peber, så disse pebernødder kan smages på den allerlækreste måde. Og når nu det er jul, bruger jeg gerne fløde i pebernødderne, men det kan sagtens erstattes af mælk.

Og selvfølgelig kan pebernødderne laves i vegansk version ved at erstatte traditionel smør med Naturli´Smørbar og erstatte fløden/mælken med plantefløde og -mælk.

Er du glad for julesmåkager som jeg, så er du næsten nødt til også at prøve mine brunkager ~ det er verdens bedste, hvis jeg selv skal sige det (og det må man gerne!).

 

Sprøde & smagfulde pebernødder
 
Mængde: Ca. 6 plader
Ingredienser
  • 75 g blødt smør (ikke smeltet, bare blødt)
  • 250 g hvedemel
  • 125 g sukker
  • ½ tsk natron
  • ½ tsk bagepulver
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødte nelliker
  • 1 tsk kanel
  • ¾ tsk stødt sort peber (mindre hvis pebernødderne skal være børnevenlige)
  • 1 dl fløde + ¼ dl koldt vand ELLER ¾ dl mælk*
Fremgangsmåde
  1. Alle ingredienser røres eller æltes grundigt sammen. Jeg bruger røremaskine, men har man ikke sådan en, bruges en grydeske og/eller hænderne.
  2. Dejen skal være blød men ikke klistre. Vurder om der evt. skal en anelse mere mel i dejen.
  3. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn (180 grader varmluft hvis man vil bage flere plader ad gangen).
  4. Dejen rulles ad nogle omgange ud i tynde pølser, hvoraf der skæres små pebernødder. Pebernødder hæver til ca. dobbelt størrelse under bagningen, så de små stykker skal ikke være meget større end en hasselnøddekerne eller 1x1 cm.
  5. Pebernødderne kan enten rulles til kugler eller blot udskæres af dejpølsen.
  6. Pebernødderne sættes på bagepapirsbeklædt bageplade med lidt plads imellem, da de som nævnt hæver lidt under bagning.
  7. Pebernødderne bager ca. 10 minutter, til de er gyldne i bunden ~ én plade i ovnen ad gangen.
  8. Afkøler helt på bagerist og opbevares i tætsluttende beholder.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Mælk og fløde opfører sig sjovt nok lidt forskelligt i dejen, derfor de lidt forskellige mængder. Jeg synes måske, pebernødderne bliver en anelse mere sprøde, når der bruges fløde, end når der bruges mælk, men de bliver også fint sprøde med mælk i.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *