Vinterboller med appelsin

Disse skønne boller kalder jeg Vinterboller, og jeg spiser dem gerne fra december og resten af vinteren. De er et perfekt mellemmåltid fulde af smag og tekstur fra kandiseret appelsinskal, dadler, hasselnødder og kardemomme, og så har de et lækkert crunch på toppen. Bollerne er dejligt bløde men stadig fyldige i krummen, og så er de naturligvis til den sundere side, dels fordi der er fuldkornsmel i bollerne, og dels fordi mit udgangspunkt er at reducere fedt- og sukkerindholdet men uden at gå på kompromis med smag og konsistens. Hos mig er det slut med forbudt, men det handler også om balance. Ingen grund til unødige kalorier, når man kan få superlækre resultater med mindre.

Jeg spiser bollerne som bideboller, og de smager godt både kolde og lune. Sådan en helt nybagt, blød og stadig lun bolle ~ uha, det er godt!

 

Vinterboller med appelsin
 
Mængde: 20 stk
Ingredienser
  • 100 g kandiseret appelsinskal
  • 80 g tørrede dadler (ikke de bløde i papæske!)
  • Ca. 450 g hvedemel (nok også lidt mere)
  • 200 g hvid hvede mel
  • 50 g hasselnødder
  • 80 g sukker af ønsket type
  • 1 spsk stødt kardemomme
  • 1 tsk knust havsalt
  • 1 dl lunkent vand
  • 50 g gær
  • 1 æg
  • 2½ dl mælk (soya eller ko)
  • 50 g smeltet smør
  • Til pensling: 1-2 æggehvider
  • Drys: Hasselnøddeflager/hakkede hasselnødder samt perlesukker
Fremgangsmåde
  1. Kom hvid hvede mel og det meste af hvedemelet (hold en smule tilbage) i en skål.
  2. Skær dadler i stykker lidt større end det kandiserede appelsinskal, hak hasselnødderne meget groft (jeg halverer dem faktisk bare), og kom kandiseret appelsinskal, dadler og hasselnødder i skålen til melet. Bland grundigt så frugtstykkerne er fordelt i melet.
  3. Tilsæt de øvrige tørre ingredienser.
  4. I en anden skål opløses gæren i vandet, og de øvrige våde ingredienser tilsættes heri.
  5. Hæld de våde ingredienser over i skålen med de tørre ingredienser og rør dejen godt sammen med håndmixer eller i røremaskine på ikke højere end medium hastighed (dette for ikke at ødelægge frugt og nødder).
  6. Tilsæt mere hvedemel hvis dette er nødvendigt (det er det sandsynligvis). Dejen må endelig ikke være til den tørre side, den skal lige akkurat ikke klistre, så er den perfekt.
  7. Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve en times tid i stuetemperatur.
  8. Beklæd en enkelt bageplade med bagepapir, tag dejen ud af skålen og slå dejen let sammen.
  9. Skær dejen i 20 stykker og tril disse til boller.
  10. Bollerne hæver på bagepladen tildækket med et fugtigt viskestykke i en halv times tid i stuetemperatur.
  11. Pensl bollerne med æggehvide, drys gavmildt med perlesukker og hasselnøddeflager/hakkede hasselnødder.
  12. Sæt pladen ind i midten af ovnen, og tænd nu ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme (at sætte bollerne ind i kold ovn udnytter ovnens opstartsvarme).
  13. Bollerne bages ca. 20 minutter, til de er flot gyldne på toppen.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Bollerne kan sagtens spises dagen derpå også ~ gerne let lunet ~ gem dem da i en lukket pose. Bollerne er også fryseegnede. Vær dog opmærksom på, at perlesukkeret "smelter" ved opbevaring i pose/fryser.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *