Bløde, koldhævede boller
 
 
Mængde: 12 stk
Ingredienser
  • ½ dl lunkent vand (lillefingervarmt)
  • 30 g gær
  • 3 dl mælk af ønsket type
  • 85 g smeltet smør af ønsket type
  • 150 g hvid fuldkornshvede mel
  • 350 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 2 spsk sukker
  • Evt. 1 spsk stødt kardemomme
  • 1 æg (eller kold kaffe ~ æg giver dog det flotteste resultat) til pensling
  • Evt. birkes, sesamfrø eller solsikkefrø til drys
Fremgangsmåde
  1. Gæren udrøres i vandet.
  2. Mælk og smeltet smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
  3. De øvrige ingredienser tilsættes ~ hold dog lidt af hvedemelet tilbage ~ og dejen røres/æltes grundigt sammen. Obs: Dejen må endelig ikke blive for tør, hellere en anelse til den fugtige/en anelse klistrede side. Dog er det vigtigt, at dejen heller ikke er for flydende, så den kan holde formen.
  4. Når dejen er rørt sammen, tildækkes skålen, og den sættes i kølskab natten over/ca. 8-10 timer.
  5. Når man er klar til bagning, tages skålen ud af køleskabet, og der trilles 12 boller af dejen, som stilles på bagepapirsbeklædt bageplade.
  6. Fugt et viskestykke og læg dette over bollerne.
  7. Bollerne hæver 35 minutter.
  8. Pensl bollerne med æg eller kold kaffe og drys evt. med birkes, sesamfø eller solsikkefrø.
  9. Bollerne sættes i kold ovn, som herefter tændes på 175 grader almindelig ovnvarme. Bag bollerne i ca. 25 minutter (til de er fint gyldne).
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Kom bollerne i en pose, når de er kølet af og opbevar dem der indtil servering, herved opnås det allerblødeste resultat.
Bollerne holder sig bløde nogle dage i plastikpose.
Bollerne er fryseegnede.
Recipe by VEGETARISK at https://pernillerosenkilde.dk/bloede-koldhaevede-boller/