Idas vanillekranse (eller vanillesmåkager)

Søde, sprøde vanillekranse med små stykker af finthakkede mandler i sender mig i tankerne fluks tilbage i køkkenet sammen med min mor ved juletid. Jeg husker, hvordan hun havde lavet dejen klar, som stod og ventede på os i køleskabet, og hvordan vi kørte med kødhakkeren, der lavede lange vanillekransedejpølser, som vi formede og bagte og formede og bagte og formede og bagte en hel decembereftermiddag. Jeg husker duften og de trætte fødder til sidst, og jeg husker, hvordan jeg smagte (ok ok, spiste så!) af både dejen og de færdige kranse.

Og nu fører jeg minderne videre sammen mine egne børn. Især ældstedatter er glad for julebagning, og det var også hende, der syntes, vi skulle begive os ud i vanillekransene. Jeg var ikke helt uforbeholden, for jeg har ikke så gode erfainger med mine egne vanillekranse, som jeg insisterer på dels skal være lidt sundere end den traditionelle slags, og som dels aldrig har kunnet holde formen.

Så opskrifter blev testet, justeret, testet igen, forkastet og så videre i hvad der føltes som en uendelighed. Men SÅ ramte vi den. Sprøde, søde vanillekranse, der holder formen, og som er til den sundere side. Det er faktisk lidt svært ikke at være endog vældigt begejstret.

Jeg er den dovne type, der ikke gider smutte mandlerne, inden de skal bruges i dejen, så hos mig ryger mandler i som de er (dog hakket, selvfølgelig). Jeg synes faktisk også, det giver nogle ret fine vanillekranse at se på, knap så lyse. Men er du mere til at smutte mandlerne og bruge dem afhindede i dine vanillekranse, så bare slå dig løs!

*PS. Vanillekransedejen kan  også rulles tyndt ud og udstikkes til småkager, det bliver de sprødeste, vanillesøde småkager med småbitte mandelstykker i, og de er altså også noget så lækre.

 

Idas vanillekranse (eller vanillesmåkager)
 
Mængde: Ca. 50 stk
Ingredienser
  • 50 g mandler
  • 80 g blødt smør (IKKE smeltet!)
  • 90 g sukker
  • 1 stor spsk vanillesukker
  • ¼ tsk hjortetaksalt
  • 200 g hvedemel
  • ½ dl koldt vand
Fremgangsmåde
  1. Mandlerne hakkes fint men ikke til mel, der skal være små stykker mandel i kransene.
  2. Alle ingredienser røres/æltes grundigt sammen, formes til en kugle, overdækkes og stilles på køl 1 time.
  3. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.
  4. Når vanillekransene skal laves, kan man enten bruge en kødhakker med stjerneform (hvilket er det nemmeste, synes jeg), eller man kan sprøjte dejen ud med sprøjtepose med stjernetyl (dette giver de pæneste færdige kranse, men er ret besværligt, synes jeg).
  5. Dejen køres/sprøjtes ud og skæres i stykker af 9 cm i længden. Disse formes til runde kranse, samles blidt og lægges på bageplade.
  6. Vanillekransene bages ca. 10 minutter til de er let gyldne.
  7. Lad vanillekransene afkøle på bagerist og opbevar dem herefter i en tætsluttende beholder.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Vil man gerne udstikke vanillesmåkager i stedet for at lave kranse af denne dej, kan det nemt lade sig gøre (se billede nedenfor):
Udrul dejen tyndt og udstik småkager af dejen.
Bag småkagerne ved 200 grader alminelig ovnvarme i ca. 7 minutter.
Lad småkagerne afkøle på bagerist og opbevar dem herefter i en lukket beholder.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *