Indisk dhal med raita

Jeg er kæmpefan af indisk mad. Jeg er vild med krydderierne og med, at maden samtidig ikke er for stærk til min temmeligt sarte gane. Jeg er vild med duftene, med konsistenserne og med, at det faktisk er ret nem mad, selvom ingredienslisterne ofte virker meget lange. De lange ingredienslister skyldes stort set altid de mange, skønne krydderier, og har man først dem i hus, er det bare at slå sig løs i det indiske køkken. For nøj, der er meget godt at komme efter!

Her er en dhal (også kaldet daal eller dhal curry). Dhal/daal betyder linser på indisk, så dette er altså en indisk linseret. Dhal er en af mine absolutte yndlingsretter, og jeg laver den mange gange i løbet af vinteren. Lige netop denne er så skøn, fordi den har så mange dejlige krydderier, grønsager og så kokosmælken. Mmm, jeg er tosset med kokosmælk.

 

Indisk dhal
 
Mængde: 4-6 personer
Ingredienser
  • 1 løg, medium halv-måner
  • 2 fed hvidløg
  • 300 g blomkål (ordnet vægt), halvgrove stykker
  • 120 g frosne ærter
  • 1 tsk spidskommen
  • 2 tsk stødt koriander
  • 1½ tsk paprika
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk tørrede chiliflager
  • ¼ tsk stødt nellike
  • 1 spsk tomatpure
  • 1 spsk eddike (jeg bruger æblecidereddike)
  • ½ ds hakket tomat
  • 1 ds kokosmælk
  • 5 dl vand
  • 2 dl røde linser
  • 2½ tsk havsalt
  • Lidt friskkværnet peber
Tilbehør
  • Jasminris og/eller naanbrød
  • Raita*
  • Frisk spinat
  • Frisk koriander
Fremgangsmåde
  1. Sæt risene til at koge i en gryde.
  2. Løg og hvidløg svitses klare i lidt olie på en dyb pande eller i en gryde.
  3. Tilsæt alle krydderierne samt eddike og tomatpure og rør sammen.
  4. Tilsæt hakket tomat, kokosmælk, vand, røde linser, salt og peber og rør sammen.
  5. Retten småkoger ca. 30 minutter under jævnlig omrøring.
  6. Tilsæt ærter og blomkål de sidste 5-10 minutter.
  7. Retten er færdig, når linserne og blomkålen er møre men ikke helt udkogte.
  8. Server med ønsket tilbehør.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Raita er den indiske variant af tzatziki. Raita er helt enkel og består af yoghurt naturel (evt en blanding af yoghurt og fraiche), tyndtskårne stykker agurk og lidt havsalt. Jeg kommer også spidskommen i, og somme tider en smule frisk mynte.

Opskriften er oprindeligt fundet hos Vanløse Blues, og så har jeg “hugget en hæl og klippet en tå”, så den nu passer perfekt til mine smagsløg.

4 thoughts on “Indisk dhal med raita”

    1. Hej Signe.
      Godt spørgsmål
      Tilsæt blomkål og ærter de sidste 5-10 minutter, så blomkålen når at blive mør men ikke koger ud. Jeg har nu noteret det i opskriften, tak for at gøre mig opmærksom på min forglemmelse. Og tusind tak fordi du læser med.
      Kærlig hilsen Pernille.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *