Krydret efterårsbananbrød med gulerod, æble & hasselnødder

Efteråret banker på, og det er noget, der passer mig rigtig godt. Efteråret er nemlig min yndlingsårstid. Efterår er for mig stearinlys, varme sokker, ild i brændeovn, supper, trøjer og tæpper at putte sig i, godt tv, mørke aftener, gåture i ruske-vejr og naturen, der skifter farver. I efteråret er ældstebarnet født, og lige i halen af efteråret kommer december, min absolutte yndlingsmåned. Så der er nok at glæde sig over i den kommende tid.

Og i dag, hvor vejret var gråt, skyndte jeg mig at tænde stearinlys og bage et skønt bananbrød, der både dufter og smager af de mørke måneder ~ på den allermest dejlige måde, selvfølgelig. Dette bananbrød minder til forveksling om en dejlig krydderkage: Der er varme krydderier og der er hasselnødder. Og så har jeg tilføjet efterårets æbler og dejlige gulerødder. Det bliver altså ikke meget skønnere. Det skulle da lige være, hvis man nød en klat smør på et stykke lunt bananbrød. Mmm!

 

Krydret efterårsbananbrød med gulerod, æble & hasselnødder
 
Ingredienser
  • 4 små/3 almindelige meget modne bananer
  • 1 æg / 1 chiaæg (1 spsk knuste chiafrø rørt med 5 spsk koldt vand)
  • 1 æble
  • 100 g gulerod (skrællet vægt)
  • 30 g halverede hasselnøddekerner
  • ½ dl flydende sødning, fx agavesirup, akaciehonning eller Fibersirup Gold
  • ½ tsk knust havsalt
  • 30 g kokosmel
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk kardemomme
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1½ tsk vanille
  • 1 tsk bagepulver
  • 1½ tsk natron
  • 250 g fint fuldkornsmel, fx hvid hvede mel eller fuldkornsspeltmel
  • 2 dl mælk af ønsket type, herunder også plantemælk
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  2. Bland alle de tørre ingredienser.
  3. Skræl og riv gulerødderne, mos bananerne grundigt med en gaffel og riv æblet. Rives æble og gulerød fint, kan de efterfølgende nærmest ikke ses i bananbrødet, så ønsker man at kunne se æble- og gulerodstrimlerne i brødet, skal disse ikke rives for fint.
  4. Bland alle ingredienserne grundigt sammen, mælken tilsættes som det sidste.
  5. Beklæd en stor rugbrødsform med bagepapir og hæld dejen heri.
  6. Bananbrødet skal bage cirka 40-45 minutter. Læg et stykke staniol over brødet efter 10-15 minutter, ellers ender overfladen med at blive ret mørk.
  7. Bananbrød kan godt være lidt tricky, så jeg har fundet ud af, at når brødet har en centertemperatur på 90-92 grader er det færdigt.
  8. Rigtig god fornøjelse.

 

2 thoughts on “Krydret efterårsbananbrød med gulerod, æble & hasselnødder”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *